Jõulutoidud ja retseptid


Jõulutoidud

Et ka järgmisel aastal oleks iga kodu toidulaud rikkalik, arvati vanal ajal, et jõuluõhtul tuli süüa 9 kuni 12 korda või tuli lauale panna vastav arv roogasid.

20. sajandi toidulauda katavad tanguvorstid, sealiha, hapukapsad, kartulid, naerid, kaalikad, soolaoad, või, harva ka tangupuder.

Vanasti tapeti jõuluks siga, seepärast olid toidulaual paljud toidud sealihast ja seaverest. Jõuluõhtul küpsetati jõululeiba. Jõulujoogiks valmistati igas peres jõuluõlut.

Tänaste jõulutoitude loetelu on lõpmata pikk ja algab muidugi seaprae, hapukapsaste ja kartulitega, mille juurde kuulub kõrvitsa- või pohlasalat. Aga ka pasteet, verivorstid, sült, lihatarretised, sink, soolaheeringas või ka heeringarullid, täidetud munad, rosolje või kartulisalat, saiakesed, kringel, tort, kompott. Kindlasti on laual õunad, pähklid, mandariinid, apelsinid, aga ka kommi ja präänikuid. Erilise staatuse on säilitanud piparkoogid, mida ostetakse poest ja valmistatakse ise.

Jookideks morss ja mahlad, õlu, vahuvein, viimasel paaril aastakümnel ka glögi.

Vanal ajal visati jõulukalja õlgedele, saunakerisele, kaevu, ja loomadele. Lääne-Eestis ja saartel käisid mehed õlut otsides, lauldes ja juteldes ringi veebruari alguseni.

Jõuluretseptid

Igal aastal pakutakse ühte ja sama toitu ning üllatamine ei tule kõne allagi.
Sült, verivorst, seapraad – vana hea klassika õigustab ennast alati. Kuid siiski kas sooviksid midagi uudset ja põnevat?

Pakume välja kolm valikut: traditsiooniline, moodne ja lihtsama toidu armastajatele. Kõik saavad valida endale söögi, mis talle rõõmu ja naudingut pakub.
Vapraid valikuid ja edukat vaaritamist!

Klassikaline 
Kiirsoolatud lõhe
Sült
Traditsiooniline seapraad
Sealiha teki all
Saksa jõulusai ehk stollen
Pehme piparkook

Moodne
Bruschettad soolatud lõhega
Ahvenafileed safranikastmes
Vasikapraad
Ahjulammas
Kaeraküpsisetiramisu
Sametine šokolaadiparfee

Lahjem ja kergem
Tsitrusemarinaadis lõhe
Kanasült
Küpsetatud pardifilee
Täidetud kala fooliumis
Verigreibi granita
Puuviljasalat tšillilisandi ning Kreeka pähkli ja toorjuustu kreemiga